Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, że kawa nie jest jedna. Dzieli się bowiem na dwa gatunki: Arabicę i Robustę. Czym się charakteryzują i jakie są różnice między nimi?
Arabica
To najczęściej występujący gatunek kawy – również w kapsułkach do Nespresso. Swoje pochodzenie lokuje w Etiopii, a uprawiana jest także na południowoamerykańskich (Brazylia, Kolumbia) i azjatyckich (Indie, Sumatra) ziemiach.
Arabica nie nosi w sobie dużej ilości kofeiny (zaledwie 1 – 1,7%), jednak to nie przeszkadza w uzyskaniu lekkiego, aromatycznego, kwaskowatego posmaku, który czasem przywołuje na myśl czekoladę lub przyprawy korzenne. Ziarna są podłużne i występują w kolorze zielonym.
Drzewka Arabiki osiągają od 3 do 5 metrów wysokości. Uprawiana jest na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 m n.p.m. To gatunek niezwykle odporny na czynniki atmosferyczne. Najodpowiedniejsza temperatura do jej rozwoju oscyluje w granicach 15-24 st. Celsjusza.
Robusta
Robusta rośnie i owocuje szybciej niż Arabica. Jej drzewka również są większe niż w przypadku poprzedniego gatunku, bowiem osiągają wielkość od 7 do 13 metrów wysokości. Rośnie między 200 a 900 m n.p.m. na terenach Ugandy, Wietnamu i Kamerunu. Uwielbia wysoką temperaturę – 24-30 st. Celsjusza.
To niezwykle mocny gatunek kawy – cechuje się zawartością kofeiny od 2 do nawet 4%! Dzięki temu Robusta posiada wyrazisty, mocny, gorzki smak o ostrej nucie. Jej ziarna odznaczają się żółto-zielono-brązową barwą i są zazwyczaj mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki.
Mimo tego, iż Arabica jest stosunkowo droższym gatunkiem kawy, aż 75% ziaren na świecie to właśnie ona. Pojawia się również w kapsułkach do Nespresso oraz w większości kawiarń. Z tego względu Robusta jest rzadziej spotykana i trudniej dostępna do nabycia. Oczywiście istnieją też tzw. mieszanki (blendy) obu powyższych gatunków, które notabene cieszą się niemałą popularnością.
Najlepszą kawę (Arabicę oraz Robustę) w kapsułkach – zamiennikach Nespresso zapewnia sklep Cafessima.
Najnowsze komentarze