Przepis na babkę migdałowo-cytrynową z polaną lukrem i posypaną skórką pomarańczową. Idealne ciasto na święta Wielkanocne. Jest to najbardziej charakterystyczne ciasto dla polskiej tradycji. W XVII wieku baby wielkanocne zaprawiano szafranem, który nie tylko barwił ciasto, ale i nadawał mu korzenny smak i zapach. Poza tym dodawano do nich migdały, wanilię, polewaną lukrem i zdobiono wierzch.
Babka Cytrynowa

Składniki
- Ciasto:
- mąka - 1,5 szklanki
- masło - 18 dag
- jajka - 3
- cytryna - 2 łyżki
- cukier - 1 szklanka
- migdały - zmielone, 10 dag
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- kandyzowana skórka pomarańczowa -
- Lukier
- cukier puder - 0,5 szklanki
- sok z cytryny - 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę.
- Do mąki dodać posiekane masło, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól.
- Ucierać, dodając stopniowo migdały i masę jajeczną.
- Formę na babkę wysmarować masłem.
- Wysypać mąką, napełnić ciastem.
- Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim ciepłą babkę.
- Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Najnowsze komentarze