Przepis na babkę wielkanocną z polewą marcepanową. Smak takiej babki można bardzo łatwo zmienić, dodając do niej inny ulubiony aromat albo polewę. Można np. dodać startą skórkę z cytryny lub kandyzowaną skórkę pomarańczową i polukrować, ewentualnie polać ciasto gotową polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.
Babka wielkanocna
Informacje odżywcze Kalorie: 230 kcal;
Składniki
- mąka - 30 dag
- margaryna - 15 dag
- cukier - 15 dag
- jajka - 2
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- aromat waniliowy - 10 kropli
- polewa marcepanowa np. Dr.Oetkera - 2
- śmietana - 18%, 1/2 szklanki
- rodzynki - 10 dag
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, aromat, połowę mąki i śmietankę, wymieszać.
- Białka ubić, pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, rodzynki opłukać, osuszyć i oprószyć mąką po czym dodać do ciasta i wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wystudzoną babkę posmarować polewą marcepanową według przepisu na opakowaniu i odstawić na godzinę.
te 230 kcal to na porcję, prawda?
Chodzi za mną taka baba dłuuuugi już czas, ale poczekam do świąt 🙂
Tak, niestety 🙂
margaryna ma być roztopiona czy raczej taka wyjęta prosto z lodówki?
roztopiona
znaczy sie czy można ją roztopić?
a cukru sie tu nie dodaje?
Dodaje, rozciera się razem z margaryną.