Biszkopt przełożony masą nugatową, marcepanową oraz morelową, ozdobiony płatkami migdałów i barwnymi owocami to znakomite dzieło cukiernicze.
Biszkopt z owocami
Składniki
- jajka - 4
- cukier - 14 dag
- skórka z cytryny - 1/2
- białka - 4
- mąka ziemniaczana - 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- nugat - 10 dag
- masa mercepanowa - 10 dag
- wódka z wiśni - 1 kieliszek
- cukier puder - 1 łyżeczka
- marmolada molerowa - 10 dag
- prażone płatki migdałów - 5 dag
- owoce - 4 filiżanki, np. banan, ananas, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze
- polewa przezroczystej do tortów - 1 opakowanie
- tłuszcz -
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z połową cukru, łyżką ciepłej wody i skórką z cytryny na puszystą masę.
- Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, a następnie połączyć z żółtkami.
- Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy jajecznej.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, wcześniej wysmarowanym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
- Biszkopt wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia, a następnie podzielić na 3 części.
- Nugat roztopić w kąpieli wodnej, posmarować nim jeden krążek biszkoptu i przykryć drugim.
- marcepan utrzeć z wódką i 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem pudrem, posmarować drugi krążek i przykryć trzecim.
- Wierzch i boki ciasta posmarować marmoladą boki posypać płatkami migdałów.
- Na wierzchu ułożyć owoce.
- Przygotować polewę do tortów zgodnie z przepisem na opakowaniu, nieco schłodzić i polać owoce.
Najnowsze komentarze