Bardzo proste ale przede wszystkim szybkie i smaczne danie, należące do klasyki kantońskiej kuchni. Nie wymaga trudno dostępnych składników przez co jest idealnym urozmaiceniem jadłospisu.
Warto pamiętać:
Chiński makaron do smażenia charakteryzuje się niezwykle szybkim czasem gotowania. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około pięciu minut. Bardzo ważne jest aby nieco odsączyć makaron przed smażeniem oraz pamiętać o odpowiednim rozgrzaniu woka – w przeciwnym wypadku makaron będzie przywierał do brzegów. W żadnym wypadku nie solimy wody, w której będziemy gotować makaron. Sosy sojowe mają na tyle mocno słony smak, że w trakcie gotowania idealnie „doprawią” makaron. W tym przepisie wykorzystałem chiński makaron do smażenia Mie, jest on dość łatwo dostępny na polskim rynku.
Chow Mein - z kurczakiem na ostro
Składniki
- makaron do smażenia - 2 kostki
- pierś kurczaka - 1 sztuka
- Marynata do mięsa
- biały pieprz - 1 łyżka
- mąka kukurydziana - 1 łyżka
- jasny sos sojowy - 2 łyżki
- olej sezamowy - 2 łyżki
- wino ryżowe - 1 łyżka
- Sos
- jasny sos sojowy - 3 łyżki
- ciemny sos sojowy - 3 łyżki
- Warzywa
- cebula - 1 sztuka
- dymka - 2 sztuki (tylko zielona część)
- kiełki fasoli mung - garść
Sposób przygotowania
Mięso
- Na początku filetujemy pierś z kurczaka i kroimy ją na podłużne, cienkie paseczki.
- Następnie mieszamy razem ze składnikami marynaty i odstawiamy na 20 minut (w temperaturze pokojowej).
Makaron i warzywa
- W trakcie gdy mięso łączy się z marynatą mamy czas na pokrojenie warzyw (cebula w piórka, dymka w 1-2 centymetrowe kawałki).
- Teraz przystępujemy do gotowania makaronu - po czym ugotowany makaron przekładamy do sitka bądź miseczki.
Wok
- W woku rozgrzewamy mniej więcej dwie łyżki oleju i gdy zacznie dymić wrzucamy mięso. Smażymy ciągle mieszając tylko do delikatnej zmiany koloru po czym przekładamy mięso do miseczki.
- Ponownie rozgrzewamy dwie łyżki oleju a następnie dodajemy cebulę.
- Gdy cebula nieco zmięknie dodajemy makaron i intensywnie mieszamy gdyż może być nieco posklejany - smażymy około minuty.
- W tym momencie wsypujemy kiełki fasoli i całość zalewamy sosem. Musimy dobrze wymieszać wszystkie składniki aby danie nabrało koloru.
- Ponownie dodajemy mięso oraz pokrojoną dymkę, dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejną minutę.
- Jeśli lubimy ostre dania możemy dodać łyżkę pasty chili (ja używam sambal oelek).
Najnowsze komentarze