Przepis na delikatne ciasto cytrynowe o wspaniałym cytrynowym smaku i rozkoszy dla podniebienia. Ciasto robi się dość długo, ale na prawdę warto.
Ciasto cytrynowe

Informacje odżywcze Kalorie: 260 kcal;
Składniki
- Ciasto
- mąka - 1 szklanka
- masło - 3 łyżki
- smalec - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- Krem i masa bezowa
- cytryny - 2-3 sztuki
- jajka - 3
- cukier - 1 szklanka
- masło - 1/2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Przygotować ciasto. Na mąkę rozkruszyć zimne masło i smalec. Dodać 2 łyżki lodowatej wody i sól. Następnie zagnieść szybko na gładką masę. Zawinąć w przezroczystą foli i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut.
- Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na koło o średnicy 30 cm. Wyłożyć nim formę (specjalną do kruchego ciasta). Krawędzie mocno docisnąć, wystające kawałki odciąć. Spód ciasta nakłuć kilka razy widelcem i odstawić w chłodne miejsce na 1 godziną.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, po czym wstawić ciasto i piec około 20 minut.
- Jedną cytrynę umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce. Ze wszystkich cytryn wycisnąć sok. Odmierzyć 2/3 szklanki soku. Pozostawić oddzielnie 1 łyżeczkę do masy bezowej.
- Zagotować półtorej szklanki wody, 2/3 szklanki soku cytrynowego, 3/4 szklanki cukru, startą skórkę oraz masło. Mąkę ziemniaczaną rozrobić na gładką masę z odrobiną wody. Zagęścić nią gotującą się wodę z dodatkami.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać i dodać do kremu. Pozostawić do ostygnięcia. Krem cytrynowy rozsmarować na cieście i jeszcze raz odstawić wszystko na 30 minut w chłodne miejsce.
- Białka ubić na pianę, dosypując stopniowo pozostały cukier. Dodać mieszając, przygotowany sok cytrynowy. Pianę rozsmarować na kremie (łyżką zrobić w masie małe zagłębienie i wzgórki), po czym zapiekać w temperaturze 225 stopni przez około 10 minut.
Najnowsze komentarze