Bardzo łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, które jest za razem bardzo smaczne. Idealne na każdą okazję.
Ciasto drożdżowe

Składniki
- mąka - 50 dag
- masło - 15 dag
- cukier - 2/3 szklanki
- drożdże - 8 dag
- jajka - 5
- mleko - szklanka
- oliwa - 1 łyżka
- rodzynki - 0,5 szklanki
- kadyzowana skórka pomarańczowa - 0,5 szklanki
Sposób przygotowania
Drożdże pokruszyć i utrzeć z łyżeczką cukru. Dodać roztopione letnie masło i resztę składników, chwilę razem miksować. Wymieszać ciasto z bakaliami i przełożyć do natłuszczonych blaszek. Odstawić je w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku dobrze się upiekło.
Ciasto można polukrować i obsypać posiekaną skórką pomarańczową.
Wlasnie pieke :))