Ciasta, ciasteczka, babeczki, torty, fondue, pudding, lody czy rozgrzewający napój – czekolada to składnik wielu znanych i lubianych deserów. Choć nie tylko, bo jak przekonują szefowie kuchni na całym świecie, czekolada doskonale sprawdza się również w bardziej nietypowych, wytrawnych połączeniach. Sos czekoladowy do mięsa? Dressing z czekolady? A może zupa z dodatkiem czekolady? Czemu nie! Przekonaj się, jak łatwo dzięki czekoladzie odmienisz smak wielu dań.
Zupa z czekoladą
Rodzynki, morele, ugotowany ryż i… czekolada. Połączenie o tyle odważne, co zaskakujące swoim wykwintnym smakiem. Czekoladowa zupa to przysmak znany już z czasów szlacheckiej polski. Choć dla większości z nas zupełnie nieznana, warto dać jej szansę. Czekolada w takiej wersji to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości i pobudzające działanie doskonale sprawdzi się zwłaszcza zimą. Uwaga – czekolada sprawdzi się również wtedy, gdy przesadzisz z doprawieniem ulubionej zupy. Niewielki jej dodatek przełamie ostry smak dania.
Sos czekoladowy do mięsa
Połączenie słodkiej czekolady z mięsem to przepis rodem z ojczyzny ziaren kakaowca – Meksyku. To właśnie w nim od lat powstaje mole, czyli sos czekoladowy, podawany najczęściej z drobiem i wołowiną. Smak czekolady doskonale komponuje się z popularnym, pikantnym chili con carne. Dodatek czekolady nada kruchości mięsu, podkreśli aromat sosu i sprawi, że ten zyska idealnie aksamitną fakturę. Miłośnikom odważnych połączeń smakowych do gustu przypadnie też biały sos czekoladowy w towarzystwie mięsa ryb.
Serwis kulinarny W Kuchni z Wedlem poleca sos czekoladowy
Potrzebne składniki: 200 ml wytrawnego wina, 6 kostek czekolady, 1 pomarańcza, 30 g masła, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta pieprzu cayenne i cynamonu.
Wino doprawione pieprzem, pieprzem cayenne i cynamonem zagotuj na patelni. Mieszając, dodaj startą skórkę z pomarańczy. Gdy sos się zredukuje, dodaj do niego masło i drobno pokrojoną czekoladę. Całość podgrzewaj kilka minut.
Czekoladowy dressing do sałatek
Szukasz sposobu na przełamanie smaku sałatki? Zamiast tradycyjnego dressingu, przygotuj sos na bazie czekolady. Dodając do niej miód i sok z pomarańczy uzyskasz zaskakujący efekt – słodki i kwaśny jednocześnie. Mieszając składniki niepozornej sałatki z czekoladowym dressingiem zamienisz ją w małe, kulinarne dzieło sztuki, które sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.
O czym pamiętać wykorzystując czekoladę do wytrawnych dań?
Przede wszystkim zawsze wybieraj czekoladę wysokiej jakości – taką, która zawiera co najmniej 70 % kakao. To właśnie ona najlepiej sprawdzi się jako sos czekoladowy, baza zupy czy dressing do sałatki. Dobra czekolada nie tylko świetnie smakuje, ale też jest mniej podatna na rozwarstwianie się podczas obróbki na ciepło. Pamiętaj, że najlepiej dodawać ją pod sam koniec gotowania – dzięki temu czekolada nie straci odpowiedniej konsystencji i pozostanie odpowiednio gładka.
Najnowsze komentarze