Polska jest krajem bardzo chętnie odwiedzanym przez zagranicznych turystów.
Nic w tym dziwnego, w końcu największe jej miasta mogą się poszczycić szeregiem interesujących zabytków. Najpopularniejsze miejscowości to z pewnością Kraków, Warszawa oraz Wrocław – każdego roku na swym terenie goszczą rzesze podróżnych. Niezwykle istotnym elementem każdej wycieczki jest z pewnością smakowanie lokalnych potraw. Jak znaleźć najlepszą restaurację dla siebie?
Wariacje na temat kuchni polskiej
W turystycznych miejscowościach tego rodzaju, największą popularnością cieszą się restauracje na starym mieście. Jest to zrozumiałe, bowiem starówka w Warszawie jak i w Krakowie gości najwięcej zabytków, dlatego też turyści po drodze zahaczają o ciekawe miejsca. W każdym z tych miast z pewnością znajdzie się przynajmniej jeden lokal, w którym dominuje kuchnia polska. Bowiem to ona właśnie preferowana jest przez zagranicznych podróżnych, którzy pragną skosztować lokalnych przysmaków. Mało tego, w zależności od regionu, serwowane w takim miejscu dania mogą być różne. Polska restauracja we Wrocławiu może być inspirowana kuchnią lwowską, bowiem po wojnie to właśnie do stolicy Dolnego Śląska przeniósł się kulturalny duch tego ukraińskiego miasta. Z kolei restauracje w Warszawie będą się cechować większą różnorodnością, narodowa tradycja kulinarne jest tutaj tylko pretekstem do przedstawienia ciekawych potraw.
Gastro-turystyka w Warszawie
Stolica Polski, ze względu na ogrom zniszczenia, który ją dotknął w trakcie wojny, prezentuje się nieco inaczej niż Kraków czy Wrocław. Bowiem z tego względu jej krajobraz jest znacznie bardziej nowoczesny. Tendencja ta jest także dostrzegalna w gastro-turystyce, bowiem restauracje w Warszawie cechują dość niekonwencjonalne rozwiązania, szczególnie jeśli z założenia króluje w nich kuchnia polska. Poza tym na terenie stolicy możemy zakosztować specjalności kulinarnych niemalże z każdego regionu Europy a także świata. Znajdziemy tutaj najlepsze restauracje serwujące dania spod znaku kuchni molekularnej czy fusion. Zjemy pitę z falafelem i humusem, serwowaną przez przybysza z Bliskiego Wschodu. Odwiedzimy także popularne w całym kraju bistro, serwujące burgery nie zawierające w swoim składzie ani grama mięsa.
Każdy z nas niekiedy wybiera się w podróż do odległych krajów. W czasie ich trwanie niezwykle ważnym aspektem jest testowanie narodowych specjałów, serwowanych w lokalnych restauracjach. Podobnie postępują obcokrajowcy, którzy odwiedzają największe, polskie metropolie. Jednak również Polacy chętnie odwiedzają inne miasta w kraju, szczególna popularnością cieszy się Warszawa. W stolicy poznamy smaki bardzo różnorodne, charakterystyczne dla wielu regionów świata.
Najnowsze komentarze