Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej, polane czerwonym sosem, ozdobione koperkiem i cząstkami pomidora to wspaniały przysmak. To pyszne danie można przygotować również na bazie innych rodzajów kapusty np. z kapusty czerwonej lub wiosną z młodej kapusty.
Fot. Darius Dzinnik
Gołąbki z mięsem w kapuście pekińskiej
Informacje odżywcze Kalorie: 460 kcal;
Składniki
- kapusta pekińska - 1 główka
- czerstwa bułka - 1
- cebula - 1
- pomidory - 2
- mielone mięso wieprzowe - 50 dag
- sól -
- pieprz -
- majeranek - szczypta
- szczypior - 1 pęczek
- kminek - szczypta
- pomidory - 1 puszka
Sposób przygotowania
- Kapustę pekińską obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, wybrać 8 zdrowych liści, usunąć z nich zagrabienia nerwowe, a resztę kapusty poszatkować.
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pomidory sparzyć i również obrać. Wszystko drobno pokroić, po czym wymieszać z mięsem, bułką, poszatkowaną kapustą, solą, pieprzem oraz majerankiem
- Masę mięsno-warzywną podzielić na 8 porcji. Każdą zawinąć w liść kapusty. Szczypiorek włożyć na chwilę do wrzącej wody, wyjąc i związać gołąbki.
- Gołąbki ułożyć w naczyniu, dodać odrobinę tłuszczu i kminek. Całość dusić pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu, po czym wyjąc gołąbki.
- Do sosu powstałego w czasie duszenia dodać pomidory, przyprawić sola i pieprzem. Gołąbki ułożyć na talerzach, polać sosem, a następnie przybrać gałązkami koperku i cząstkami pomidora.
Najnowsze komentarze