Zupa gulaszowa to najpopularniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Jej głównymi składnikami jest mięso, papryka oraz cebula. Mam nadzieję, że przepisz się Wam spodoba.
Gulasz
Składniki
- mięso wieprzowe lub wołowe - 50 dag
- pomidory - 1 puszka
- czerwone wino - 1 szklanka
- bulion wołowy - 1l
- cebula - 4
- papryka - 2
- kiszona kapusta - 10 dag
- olej - 2 łyżki
- sól -
- pieprz -
- kminek -
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i posiekaną cebulę.
- Dodać sól i pieprz, podsmażyć.
- Do garnka wlać bulion wraz z pomidorami i winem, zagotować, dusić 20 minut.
- Paprykę i kapustę posiekać, wrzucić do garnka, gotować 15 minut.
- Doprawić kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
Bardzo lubimy zupę „gulaszową” i ja trochę ją zmieniłem. Zrobiłem na antrykocie wołowym, wytrybowałem mięso od kości, kości użyłem do ugotowania wywaru, do niego dodałem przecier pomidorowy z Pińczowa. Gulasz wyszedł bardzo dobry, polecam wykorzystać tą zmianę. Dziękuję za przepis, który pozwolił mi na wprowadzenie modyfikacji mojego. Pozdrawiam.