Oto przepis na bardzo sycący gulasz. Idealny na obiad dla całej rodziny. Najlepiej podawać na ciepło.
Gulasz wołowy
Składniki
- mięso wołowe - 50 dag
- czerwona papryka - 3 sztuki
- pieczarki - 50 dag
- ryż - jedna torebka
- czosnek - 2 ząbki
- cebula -
- olej -
- bulion - 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- sól -
- pieprz -
Sposób przygotowania
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
- Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paski.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski.
- Mięso z cebulą smażymy 15 minut na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy paprykę, pieczarki i czosnek.
- Doprawiamy.
- Mieszamy z koncentratem, bulionem i ryżem.
- Dusimy 20 minut.
mięso wołowe 15+ 20 minut duszenia to ok. 60 minut za mało.
Wołowina po tym czasie ok. 2,0 h będzie mięka i doskonała. Na krótkie smażenie po ok 4 min z każdej ze stron nadaje się tylko polędwica, antrykot i rosbef. Reszta wymaga czasu.