Latte to jeden z najpopularniejszych sposobów podawania kawy na świecie. Któż bowiem nie chciałby spróbować pięknie pachnącego napoju, ozdobionego fantazyjnym rysunkiem zwanym „latte art”? Aby móc się cieszyć chwilą relaksu przy takim arcydziele, powinieneś wiedzieć, jak spienić mleko w domowych warunkach.
Domowe latte jak z restauracji
Kiedyś kawa była dobrem luksusowym, dostępnym tylko dla najbogatszych. Dziś, aby delektować się jej smakiem, nie musimy wcale wybierać się do zamorskiego kupca czy sklepu kolonialnego. W dodatku mnogość przepisów na jej przyrządzanie przyprawia o zawrót głowy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest oczywiście latte, czyli włoski napój kawowy uzyskiwany dzięki zalaniu espresso gorącym i – przede wszystkim – lekko spienionym mlekiem. Większość osób kojarzy tę odmianę dzięki intrygującym rysunkom, jakie można uzyskać na jej powierzchni – „latte art”, występujące również jako „latte art 3d”.
Pianka z mikrofali i blendera
Pierwszy ze sposobów to wykorzystanie słoika oraz kuchenki mikrofalowej. Szkło wypełniamy do połowy mlekiem, mocno zakręcamy i energicznie potrząsamy przez około 45 sekund. Kolejnym krokiem jest umieszczenie go w mikrofalówce na 30 sekund – dzięki temu piana się podniesie (nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu trochę opadnie). Mleko należy powoli wlać do kawy, a za pomocą szerokiej łyżki powstrzymać piankę, którą na sam koniec układa się na wierzchu.
Przy drugim ze sposobów potrzeba będzie odrobinę więcej wysiłku. Blender, mikser lub zwykła trzepaczka posłużą nam do ubicia piany z bardzo tłustego lub skondensowanego mleka. Wymagać to będzie cierpliwości, a w przypadku ręcznego sprzętu również siły, jednak czego nie robi się dla pysznej kawy? Pamiętajmy, aby przed rozpoczęciem pracy podgrzać mleko do temperatury 60 stopni Celsjusza. Następnie latte możemy przyozdobić wiórkami czekolady czy też dodać syropu smakowego (co w zasadzie uczyni z niej latte macchiato). Inne sposoby na przyrządzenie kawy znajdziemy na przykład na stronie przepisynakawe.pl.
Jeśli jesteście jednak bardziej ambitni, warto spróbować swoich sił w tzw. „latte art”, wykonując fantazyjne kształty na powierzchni napoju. Domek, bałwanek czy też serce dla ukochanej osoby będą z pewnością miłym urozmaiceniem spożywania smacznej kawy. A ta, jak wiadomo, najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.
Zachwycają mnie takie kawy 🙂
Marzę o kawie taką pianką, nie mam ekspresu i czasami spieniam ubijaczką 🙂