Chleb to jeden z podstawowych produktów w każdym, polskim domu. Nie możemy bez niego się obejść! Nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu polskiej tradycji. Szacunek dla chleba to część naszego dziedzictwa kulturowego, zwyczajów oraz obrzędów. Jesteśmy wielbicielami nie tylko smaku chleba, ale także przygotowywanie go w domowym zaciszu. Jak zrobić domowy chleb? Podpowiadamy w poniższym wpisie!
Chleb – symbol polskości
Słowiańska tradycja kulturowa mówi o tym, że chleb jest symbolem pożywienia, pomyślności i dostatku. Miał duże znaczenie w roku obrzędowym. Odgrywał bardzo ważną rolę we wszystkich świętach. Podczas Bożego Narodzenia, przy wigilijnym stole chleb zajmował najważniejsze miejsce. Dawniej, w wigilię pieczono kilka rodzajów chleba, a z samym obrzędem związany była pewna tradycja. Gospodyni, wsadziwszy chleby do pieca, robiła ze słomy wiecheć i wkładała do buta. Z wiechciem chodziła do Trzech Króli, następnie go paliła i okadzała dymem domowników. Zwyczaj ten miał na celu ochronienie od bólu gardła oraz przyniesienie szczęścia.
Dlaczego warto robić chleb w domu?
Pierwszym i najważniejszym powodem, dla którego warto stosować domowy wyrób chleba są względy zdrowotne. Mimo, że w sklepach czy piekarniach wybór chleba jest ogromny to kupienie takiego, który będzie pozbawionych chemicznych dodatków graniczy niemal z cudem. Jeśli już znajdziemy bochenek, który będzie dobrym i wartościowym produktem, to jego cena można zwalić nas z nóg. Samodzielnego przygotowanie chleba wiąże się z tym, że wiemy co jemy oraz sami decydujemy, jakich składników użyjemy do własnego wyrobu.
Poza tym, że przy wyrobie domowego chleba mamy pewność co zostało użyte w jego przygotowaniu, to posiada on kilka innych zalet. Przede wszystkim przez dłuży czas zachowuje świeżość, a jeśli upieczemy duży bochenek to nie musimy codziennie chodzić do sklepu po pieczywo. Domowy chleb z pewnością będzie smakował lepiej niż ten kupiony. A do tego podczas pieczenia można stworzyć domową atmosferę, bo kto nie lubi domu pachnącego chlebem? Zaangażowanie innych członków rodziny będzie mile widziane.
Jak upiec domowy chleb?
Aby przygotować domowy chleb, przede wszystkim będzie nam potrzebny zakwas. Zrobienie zakwasu polega na wymieszaniu w misce polowy szklanki mąki żytniej, razowej oraz 100 ml ciepłej wody. Zakwas powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Naczynie, w którym przygotowaliśmy zakwas, należy przykryć tak, aby dochodziło do niego powietrze. Przez kilka dnia powinno tak stać w ciepłym miejscu. Do miski z zakwasem, każdego dnia należy dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać. Pojawienie się pęcherzyków powietrza będzie oznaczać, że zakwas jest gotowy.
Przykładowy przepis na domowy chleb
Aby przygotować chleb, będziemy potrzebować:
– kilogram mąki pszennej,
– pół kilograma maki żytniej,
– zakwas,
– 4 łyżki oleju,
– 7 szklanek ciepłej wody,
– łyżkę soli,
– dodatki: otręby, siemię lniane, śliwki suszone, pestki słonecznika – proporcje według uznania.
Do gotowego zakwasu dodajemy resztę składników, dzielimy ciasto na pół i część odkładamy do następnego wypieku. Ciasto odstawiamy na 10-12 godzin, po czym wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę i 15 minut.
Chleb najlepiej kroić, gdy już ostygnie i przechowywać zawinięty w bawełnianą ścierkę lub worku do przechowywania chleba. Dzięki temu dłużej będzie świeży.
Super! Bardzo przydatny wpis!
Czy można prosić proporcje skadników ? Nie są podane. Z gory dziekuje. Pozdrawiam 🙂