Wino czerwone, wbrew powszechnej opinii, nie otrzymuje swojego koloru z wnętrza winogron, a z samych skórek. Przy odpowiednim procesie uzyskiwania soku, skórki należy odpowiednio wycisnąć, byśmy dostarczyli jak najwięcej pigmentu. Kolor jaki mamy możliwość uzyskać to: purpura, czarno czerwony, krwistoczerwony, ceglasty, rubin, wiśnia; wszystkie z nich zawsze oscylują wokół odcienia czerwieni.
Względem pochodzenia wina, jego koloru oraz wytrawności, stosuje się pewne zasady doboru. Wina czerwone słodkie najczęściej podaje się z deserami, białe do rybnych oraz lekkich dań. Wina czerwone dojrzewają dłużej niż białe, stąd podaje się je z potrawami tłustymi, przygotowanymi z mięsa czerwonego bądź słodkich potraw. Unika się go przy daniach lekkich i łagodnych w smaku, gdyż ich intensywny smak mógłby zabić smak dania. Nie zapomnijcie również o odpowiednim szkle, zachowaniu odpowiedniej temperatury wina i podawania (jeśli posiadamy różne rodzaje) wina w odpowiedniej kolejności (najpierw białe, a później czerwone).
Planując kolację możemy udać się do sklepu z winami, gdzie sommelierzy pomogą nam dopasować określone rodzaje szczepów do proponowanych przez nas dań. Bardzo często proponowane są wina: Cabernet Savigno, Blend, Malbec, Merlot, Dolcetto. Jeśli zechcecie zaskoczyć gości doborem win, można zdecydować się na mniej oczywiste wybory jak: Saperavi, Primitivo, Nero d’Avola czy Zweigelt. Nie zawsze jednak mamy możliwość pójścia do sklepu stacjonarnego. W takim wypadku możemy skorzystać z dobrobytu internetu. Wpierw powinniśmy poczytać o określonych rodzajach win na eksperckich stronach, a następne znaleźć odpowiedni sklep z odpowiadającą nam ofertą. Wśród nich znajdziemy wineavenue24.pl, którzy mają profesjonalne podejście do klienta. Jeśli nie jesteśmy pewni naszego wyboru wina, zawsze można napisach do pracowników sklepu i spytać się o radę, czy nasz wybór jest na pewno słuszny. Znajdziemy w sklepie bardzo duży wybór win czerwonych, które podkreślą smak każdej potrawy.
Najnowsze komentarze