Karnawał zbliża się wielkimi krokami. Organizujesz imprezę w domu? Przed tobą przygotowanie menu? Oprócz przekąsek na ciepło i zimno, nie zapomnij o zaserwowaniu gościom słodkiego deseru. Idealnym wypiekiem będzie karpatka. Tradycyjne, polskie ciasto z charakterystycznymi pagórkami – to im zawdzięcza swoją nazwę, nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale wygląda na talerzu. Wznieś się na wyżyny kulinarnych umiejętności i przygotuj idealne ciasto na karpatkę według naszych porad!
Ciasto na karpatkę – poznaj jego sekrety
Wydaje ci się, że karpatka to ciasto zarezerwowane wyłącznie dla wprawionych cukierników? Nic bardziej mylnego! W wersji surowej tak zwane ciasto parzone przygotujesz je w zaledwie kilka minuta, reszta to kwestia zapiekania. Dlatego jest to idealny wypiek na imprezę karnawałową – po jego przyrządzeniu możesz zająć się resztą kuchennych obowiązków lub naszykowaniem kreacji na ten wyjątkowy wieczór. Najpierw jednak, przygotuj składniki na ciasto na karpatkę.
Potrzebne składniki:
- 125 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W przygotowaniu ciasta na karpatkę kluczowe jest jego sparzenie. W tym celu wlej wodę do garnka i podgrzej ją na niewielkim ogniu. Następnie umieść w garnku miskę z masłem i szczyptą soli – ważne, by tylko częściowo była ona zanurzona w wodzie. Składniki poddane kąpieli wodnej mieszaj aż zaczną wrzeć. Następnie wsyp przesianą mąkę i chwilę ucieraj składniki na gładką masę. Po jej przestudzeniu, dodaj jajka i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość. ciasto podziel na dwie części. W tym czasie dużą, prostokątną formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jedną część ciasto na karpatkę wyłóż za pomocą łyżki na blachę i rozprowadź na jej powierzchni. By ciasto nie kleiło się do łyżki, co chwilę maczaj ją w ciepłej wodzie. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Uwaga na otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. W efekcie ciasto może opaść! Gotowe ciasto wyjmij, zdejmij z blaszki. Powtórz czynność z drugim plackiem.
Przygotuj puszysty krem budyniowy
Idealny smak karpatki to zasługa dwóch płatów ciasta parzonego, między którymi zamknięty jest puszysty krem na bazie budyniu. To on sprawia, że pofalowane ciasto wręcz rozpływa się w ustach i zachwyca każdego miłośnika słodkości. Przekonaj się o tym, przygotowując prosty krem budyniowy, który zaskoczy gości imprezy.
Potrzebne składniki:
- 2 budynie
- 750 ml mleka
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
By przygotować aksamitną masę, zacznij od ugotowania obu budyniów zgodnie z przepisem zawartym na ich opakowaniu. Bulgoczące budynie zdejmij z ognia i przestudź, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Dzięki niemu na ich powierzchni nie pojawi się kożuch. Następnie ubij miękkie masło na puszystą masę, dodając do niej stopniowo budynie. Tak przygotowany krem rozsmaruj na jednej części ciasta na karpatkę i przykryj drugim plackiem. Gotowy deser wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem karpatkę oprósz cukrem pudrem.
Szukasz innych pomysłów na karnawałowe wypieki? Polecamy brownie – ciasto mocno czekoladowe.
Najnowsze komentarze