Kociołek na ognisko to naczynie, które od z roku na rok zyskuje na popularności. Z jego pomocą można wykonać wiele potraw o naprawdę niepowtarzalnym smaku. Dodatkowo przygotowanie dań to dobry pretekst do spotkań towarzyskich. Producenci prześcigają się w produkcji przeróżnych garnków. Jedni stawiają na kociołki węgierskie, inni wybierają te żeliwne lub ze stali nierdzewnej. Jak dokonać najlepszego wyboru? Porównaj właściwości kociołków na ognisko.
Kociołki węgierskie
Jeśli już zdecydowałeś się na zakup kociołka na ognisko, musisz teraz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie naczynie wybrać. Wiele zależy od potraw, które chcesz w nim przygotowywać. Powinieneś też zastanowić się, czy postawić na kociołek podwieszany, czy też wkładany bezpośrednio do ognia. Dodatkowo koniecznie musisz przeanalizować tworzywa, z których zostały wykonane kociołki. Jak widzisz, pytań jest dużo, a zakup idealnego garnka może nastręczać wielu trudności. Na szczęście poniżej odnajdziesz informacje, które pomogą ci dokonać najlepszego wyboru.
Kociołki węgierskie (tak zwane bogracze) to naczynia, które mogą być wykonane z różnych tworzyw: żeliwa, miedzi lub stali. Nie posiadają żadnych nóżek, a jedynie specjalny hak do podwieszania nad ogniskiem. Prawdziwe kociołki węgierskie charakteryzują się brakiem pokrywy. To natomiast daje możliwość mieszania przygotowywanych potraw przez cały czas gotowania. W wielu sklepach możesz odnaleźć dwie wersje tego naczynia:
- zwężana ku górze – do gotowania zup,
- rozszerzana ku górze – do gotowania gulaszu lub leczo.
Czas przygotowania potraw i trwałość kociołków węgierskich zależy od tworzywa, z jakiego zostały wykonane. Należy też zwrócić szczególną uwagę na produkty emaliowane. Surowe kociołki węgierskie należy odpowiednio wypalić przed użyciem, a także zabezpieczać przed rdzą. Emaliowane natomiast wymagają uwagi przy przenoszeniu ich z miejsca na miejsce, by nie uszkodzić pokrywającego je tworzywa.
Kociołki żeliwne
Kociołek żeliwny to najpopularniejszy rodzaj garnka do przygotowywania potraw na ogniu. Wykonany jest z żeliwa o specjalnym składzie, dzięki czemu dania, gotowane na ognisku mają niepowtarzalny smak. Zazwyczaj posiada on specjalne nóżki do ustawiania go nad ogniem, chyba że należy do kociołków węgierskich. Trzeba pamiętać, że czas przygotowywania potraw w kociołku żeliwnym jest nieco krótszy niż w przypadku innych garnków. Warto też nadmienić, iż są to niezwykle ciężkie naczynia, które wymagają ogromnej siły do ich podniesienia. Biorąc pod uwagę wagę kociołka i przygotowywanej w nim potrawy, ogólna masa może dochodzić do 15-18 kg.
Kociołek żeliwny zazwyczaj posiada specjalną pokrywę, dzięki czemu świetnie nadaje się do duszenia potraw. Należy jednak pamiętać, że jego dno zawsze warto wyłożyć liśćmi kapusty, by uniknąć przywierania potraw.
Kociołki stalowe
Kociołki stalowe, w przeciwieństwie do żeliwnych, charakteryzują się małą wagą i łatwością czyszczenia. Jeśli wybierzemy naczynie nieemaliowane, należy zawsze pamiętać o zabezpieczeniu garnka przed rdzewieniem. Warto też nadmienić, że takie kociołki o wiele trudniej wyczyścić, dlatego być może lepiej zdecydować się na wersję emaliowaną lub ze stali nierdzewnej. Kociołek stalowy zazwyczaj wyposażony jest w pokrywę i trójnóg do umieszczenia go nad ogniem.
Wszystkie wyżej wymienione kociołki odnajdziesz w sklepie CookKing.
C. dostał kociołek na moje urodziny 😉 i przez cały wrzesień i październik jadaliśmy dania przygotowane nad ogniskiem. Cudna sprawa 🙂