Krokiety ryżowe to kuleczki ryżowe z dodatkiem cebuli, żółtego sera i białego wytrawnego wina. Danie to można podawać jako przystawkę bądź jako obiad.
Krokiety ryżowe
Składniki
- ryż - 1 filiżanka
- bulion drobiowy - 2 filiżanki
- białe wino - wytrawne, 4 łyżki
- masło - 8 dag
- cebula -
- żółty ser - starty, 10 dag
- jajko -
- bułka tarta - 6 dag
- tłuszcz - 1 litr
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła po czym dusić na nim cebulę przez 1-2 minuty.
- Dodać opłukany ryż i podsmażyć, aż ziarna będą szkliste.
- Następnie dodać wino i jedną filiżankę bulionu. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, dolać pozostałą porcję bulionu, ryż ostrożnie zamieszać.
- Następnie przykryć szczelnie garnek i odstawić w ciepłe miejsce, by ryz napęczniał.
- Kiedy ziarna wchłoną płyn, ryz jest gotowy do spożycia.
- Do jeszcze ciepłego ryżu dodać pozostałą porcję masła, starty żółty ser i jajko.
- Całość wymieszać.
- Zwilżonymi rękoma uformować z masy ryżowo-serowej kulki wielkości mandarynki.
- Na talerzyk wysypać bułkę tartą i każdą kulę ryżową dokładnie obtoczyć w bułce.
- tak przygotowane kulki smażyć w głębokim tłuszczu.
- W trakcie smażenia kulki obracać by równomiernie się usmażyły na złoty kolor.
Najnowsze komentarze