Krokiety ziemniaczane faszerowane jajkiem z dodatkiem szczypioru. Danie doskonałe na co dzień jak i od święta.
Krokiety ziemniaczane
Składniki
- ziemniaki - 3/4 kg
- mąka - 3/4 szklanki
- jajko -
- bułka tarta - 1/2 szklanki
- olej -
- słodka papryka - 1/2 łyżki
- Na farsz
- jajka - 4 ugotowane na twardo
- szczypiorek - duży pęczek
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- sól -
- zmielony pieprz -
Sposób przygotowania
- Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę.
- Obrane ze skorupek jajka posiekać.
- Szczypiorek posiekać.
- Z ziemniaków, mąki i jajka zrobić ciasto, przyprawić.
- Rozwałkować placek grubości 1 cm, wykroić z niego kwadraty.
- Jajka i szczypiorek wymieszać z jogurtem, przyprawić.
- Na kwadratach układać farsz.
- Zlepić brzegi i panierować w bułce.
- W garnku rozgrzać dużo oleju, wrzucać do niego przygotowane krokiety.
- Smażyć na złoty kolor, osączyć z tłuszczu.
Najnowsze komentarze