Proste do przygotowania danie, bardzo smaczne. Do przygotowania krokietów wystarczy kawałek sera, szynki i kilka pieczarek. Na śniadanie naleśniki, a na obiad krokiety.
Krokiety
Składniki
- Ciasto:
- Mąka - 1,5 szklanki
- Mleko - 1,5 szklanki
- Jajka - 3
- Olej - 3 łyżki
- Sól -
- Farsz
- Szynka - 10 plastrów
- Ser żółty - 10 plastrów
- Cebula -
- Pieczarki - 20 dag
- Dodatki
- Bułka tarta -
- Jajko -
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w plastry.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Pieczarki wraz z cebulką podsmażamy przez 10 minut, do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
- Następnie do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, wbijamy 3 jajka, wlewamy mleko, 1,5 szklanki wody i 3 łyżki oleju.
- Składniki miksujemy lub dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę ciasta i smażymy przypiekając tylko po jednej stronie. I tak już z pozostałym ciastem.
- Gdy naleśniki będą gotowe, bierzemy się za robienie krokietów.
- Na naleśnika wykładamy plaster szynki, następnie plaster sera i pieczarki z cebulką.
- Naleśnik z farszem należy złożyć w następujący sposób, boki do środka i zawinąć w rulonik.
- Gdy krokiety będą już zawinięte. maczamy je w jajku i otaczamy je tartą bułką.
- Smażymy w głębokim oleju.
- Gdy będą zarumienione wykładamy i podajemy na ciepło.
ślicznie wyglądają Twoje krokieciki i mają ciekawe nadzienie :))) pewien czas temu zorganizowałam krokietową akcję na durszlaku i aż sie zastanawiam, czy nie zrobić kolejnej edycji :)))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj