Jedno z najpopularniejszych dań chińskiej kuchni, znane bodajże wszystkim bywalcom dalekowschodnich restauracji i barów. Wbrew pozorom nie jest to tradycyjne danie, raczej aranżacja smaków na potrzeby zachodnich podniebień, chociaż przyprawa „5 smaków” jest wykorzystywana również w tradycyjnej chińskiej kuchni.
Warto pamiętać:
Wino ryżowe pojawiające się w większości przepisów nie ma nic wspólnego z sake czyli wódką z ryżu – są to dwa zupełnie inne alkohole. Trzeba także pamiętać, że wino ryżowe służy wyłącznie do gotowania i nie nadaje się do bezpośredniego spożywania. Chińczycy do potraw piją słodkawe wino śliwkowe. Mi udało się znaleźć wino ryżowe jedynie w dwóch miejscach – jest ono dość trudno dostępne dlatego w ramach zamiennika można stosować inne alkohole – najczęściej pada na wytrawne cherry bądź dobrej jakości wódkę. Nie zastępuje to jednak aromatu jaki nadaje potrawie tradycyjne wino ryżowe.
Kurczak 5-smaków
Składniki
- pierś kurczaka - 1 sztuka
- bulion lub rosół - 1 szklanka
- Warzywa
- marchewka - 1/2 sztuki
- czosnek - 4 ząbki
- imbir - 1 centrymetr
- czerwona papryka - 1 sztuka
- dymka - 1 sztuka
- Marynata -
- sos ostrygowy - 1 łyżka
- mąka kukurydziana - 1 łyżka
- biały pieprz - 1 łyżka
- Przyprawy -
- przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- wino ryżowe - 1 łyżka
- ciemny sos sojowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mięso
- Mięso tniemy w kostkę i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty - proszę nie przejmować się specyficznym zapachem sosu ostrygowego.
Warzywa
- Marchewkę kroimy w talarki natomiast paprykę w dużą kostkę.
- Czosnek i imbir drobno siekamy, tak samo postępujemy z zieloną częścią dymki.
Wok
- W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy kurczaka, gdy tylko zmieni kolor wyciągamy go i odstawiamy na bok.
- Ponownie rozgrzewamy dwie łyżki oleju i smażymy marchewkę z papryką przez około 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy czosnek oraz imbir, całość polewamy winem ryżowym.
- Po około 2 minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawę "5 smaków" i sos sojowy, całość należy dobrze wymieszać.
- Czekamy aż całość się zagotuje, następnie ponownie wrzucamy kurczaka i czekamy aż sos się zredukuje - można w tym celu wspomóc się mąką kukurydzianą rozrobioną z zimną wodą.
- Na koniec posypujemy wszystko posiekaną dymką i mieszamy.
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
Lubię takie konkretne dania:)
Bardzo dobre. Nie miałem sosu ostrygowego, a dymkę zastąpiłem kapustą pekińską.