Przedstawiam kolejną potrawę z kuchni włoskiej. Tym razem lasagne z pieczarkami, osobiście bardzo mi smakuje. Myślę, że przypadnie wam do gustu.
Lasagne z pieczarkami
Informacje odżywcze Kalorie: 430 kcal;
Składniki
- makaron lasagne - 1 opakowanie
- mielone mięso - 80 dag
- pomidory - 1 puszka
- pieczarki - świeże - 20 dag
- żółty ser - 20 dag
- oregano -
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- pomidory - 4
- sól -
- pieprz -
- bazylia - kilka świeżych listków
Sposób przygotowania
- Makaron lasagne podgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć i osączyć.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki i podrumienić na 1 łyżce oliwy.
- 80 dag mięsa mielonego, podsmażyć na patelni.
- Dodać pomidory z puszki, zamieszać, przyprawić solą i oregano, poddusić.
- 15 dag żółtego sera zetrzeć na tarce, resztę pokroić na plasterki.
- Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, układać w nim na przemian warstwy lasagne, sosu pomidorowego, pieczarek, mięsa mielonego i żółtego sera.
- Na wierzchu położyć plastry pomidorów, przykryć kawałkami sera.
- Zapiekać 20 min w temperaturze 200 stopni.
Najnowsze komentarze