Makaron z warzywami to lekkostrawna, smaczna i łatwa do przygotowania potrawa.
Makaron z warzywami

Składniki
- marchewki - 50 dag
- bob z puszki - 30 dag
- bulion - 200 ml
- makaron - 40 dag
- tłuszcz - 2 łyżki
- mąka - 1,5 łyżki
- mleka - 150 ml
- serek topiony śmietankowy - 20 dag
- sól -
- pieprz -
- gałka muszkatołowa -
- szczypiorek - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Marchewki obrać, umyć , pokryć, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować 10 minut.
- Marchewkę wyjąć, bulion zachować. Bób odsączyć z zalewy.
- W naczyniu rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką, wlać bulion i mleko, gotować 5 minut.
- Dalej dodać serek i mieszać, aż się stopi, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Następnie wrzucić warzywa i szczypiorek.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Gotowy makaron przełożyć na półmisek, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze