Świąteczne ciasto – mazurek z orzechami. Tradycyjne danie wielkanocne, które jest prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Dawniej mazurki wielkanocne przygotowywano na waflu lub opłatku, rzadziej na kruchym czy drożdżowym cieście.
Mazurek z orzechami
Informacje odżywcze Kalorie: 300 kcal;
Składniki
- mąka - 30 dag
- cukier puder - 10 dag
- jajka - 2
- masło - 15 dag
- orzechy włoskie - 20 dag
- krem czekoladowo-orzechowy np. nutella - 150 gram
- polewa czekoladowa -
- orzechy włoskie -
- migdały -
- skórka pomarańczowa -
Sposób przygotowania
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, jajka i 3/4 posiekanych orzechów.
- Zarobić kruche ciasto, owinąć folią, włożyć do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, piec 20 minut w temperaturze 200° C.
- Ostudzić, przekroić na blaty, przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym.
- Ciasto polać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami, udekorować bakaliami.
Najnowsze komentarze