Przepis na naleśniki z twarożkiem i jabłkami posypane cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty to ciekawa potrawa o zaskakującym smaku. Do przygotowania takich naleśników najlepiej użyć jabłek odmiany Red delicious, gdyż ich miąższ się nie przebarwia.
Naleśniki z jabłkami

Informacje odżywcze Kalorie: 350 kcal;
Składniki
- mąka - 5 dag
- jajka - 2
- mleko - 1/4 litra
- cukier - szczypta
- sól - szczypta
- jabłka - 4
- sok z cytryny - 2 łyżki
- miód - 2 łyżki
- cynamon -
- olej - 1 łyżka
- twarożek śmietankowy - 15 dag
- cukier puder - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Za pomocą ubijaczki przygotować gładkie ciasto, po czym wstawić na 10 minut do lodówki.
- W tym czasie jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Sok z cytryny wymieszać z miodem i szczyptą cynamonu i polać owoce.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cztery naleśniki. Usmażone naleśniki odkładać w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 100 stopni.
- Każdy naleśniki posmarować twarożkiem, na połowie rozłożyć plasterki jabłek, a następnie złożyć. Gotowe naleśniki posypać obficie cukrem pudrem i ozdobić listami świeżej mięty.
Najnowsze komentarze