Naleśniki z jagodami do smaczna przekąska nie tylko na letnie dni, ale także i na chłodne wieczory. Można jeść je na śniadanie, obiad jak i na przekąskę. Polecane podawać je z jogurtem naturalnym bądź jogurtem jagodowym albo bitą śmietaną.
Naleśniki z jagodami
Składniki
- ciasto:
- mąka - 1,5 szklanki
- jajka - 3
- sól -
- mleko - 1,5 szklanki
- olej - 1,5 szklanki
- rodzynki - 10 gram
- nadzienie:
- Jagody - 20 dag
- cukier - 3 łyżki
Sposób przygotowania
- Nadzienie:
- Jagody rozcieramy widelcem i słodzimy, odstawiamy do wypuszczenia soku.
- Gdy jagody wypuszczą sok odlewamy go.
- Ciasto:
- Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, wbijamy 3 jajka, wlewamy mleko, 1,5 szklanki wody i 3 łyżki oleju i rodzynki.
- Składniki miksujemy lub dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę ciasta i smażymy przypiekając tylko po jednej stronie. I tak już z pozostałym ciastem.
- Na naleśnika wykładamy jagodowe nadzienie.
- Naleśnik z nadzieniem składamy na pół.
Najnowsze komentarze