Omlet cytrynowy jest szybką i łatwą do przygotowania potrawą. Wystarczy niewiele składników aby przyrządzić ten smaczny deser.
Omlet cytrynowy
Składniki
- jajka - 3
- cukier - 9 dag
- cukier waniliowy - 3 łyżki
- mąka pszenna - 7,5
- mąka ziemniaczana - 7,5
- sól - szczypta
- cytryna - 2
- śmietana kremówka - 1/4
- cukier puder - 12,5
- tłuszcz - 1 łyżka
Sposób przygotowania
- białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić z solą i 5 dag cukru na sztywną piane.
- Żółtka utrzeć z 1 łyżką gorącej wody, 2,3 dag cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać na masę żółtkową, na to wyłożyć pianę i wszystko razem wymieszać.
- Blachę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem pergaminowym, rozsmarować na nim ciasto i piec przez 12-15 minut na złoto-brązowy kolor w temperaturze 180 stopni.
- Cytryny umyć gorącą wodą, jedna wytrzeć, obrać i pokroić skórkę w bardzo cienkie paseczki.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Drugą cytrynę pokroić na plasterki.
- Placek biszkoptowy przełożyć z blachy na serwetkę posypaną reszta cukru, usunąć papier.
- Z biszkoptu wykroić 4 krążki o średnicy 14 cm, złożyć na pół i przykryć wilgotną ściereczką.
- Śmietanę ubić z 10 dag cukru pudru i sokiem cytrynowym na sztywną pianę, po czym domieszać skórkę cytrynową.
- Bitą śmietaną napełnić szprycę o wcisnąć do omletów.
- Omlety posypać pozostałym cukrem pudrem i udekorować plasterkami cytryny.
Najnowsze komentarze