Wystarczy kilka minut, aby przygotować prawdziwy smakołyk jakim jest omlet z mandarynkami. Do omletu niekoniecznie muszą być dodawane świeże mandarynki mogą być także z puszki.
Omlet z mandarynkami
Składniki
- jajka - 2
- cukier - 2 łyżeczki
- mąka - 2 łyżeczki
- skórka z cytryny - starta
- likier z mandarynek - 10 ml
- mandarynki - 550 g
- tłuszcz -
- cukier puder -
Sposób przygotowania
- Żółtka oddzielić od białek, rozetrzeć z cukrem.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć ją z żółtkami.
- Dodawać stopniowo mąkę, delikatnie mieszając.
- Do mandarynki dodać likier i skórkę startą z cytryny.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie porcjami wlewać masę jajeczną i smażyć z każdej strony około 4 minuty.
- Usmażone omlety wyłożyć na talerze, posypać cząstkami mandarynek, polać odrobiną ciepłego syropu i złożyć na pól.
- Podawać posypane cukrem pudrem na ciepło lub na zimno.
Najnowsze komentarze