Omlety z czereśniami posypane cukrem pudrem to doskonałe danie na obiad, deser bądź słodką przekąskę. Po za sezonem do omletów można użyć owoców mrożonych.
Omlety z czereśniami

Składniki
- mleko - 1/8 litra
- mąka - 12,5 dag
- jajka - 2
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- cukier - 5 dag
- czereśnie - 30 dag
- tłuszcz - 2 łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Mleko wymieszać z jajkami, cukrem waniliowym, solą i cukrem.
- Następnie masę jajeczną posypać przez sito mąką i energetycznie przemieszać.
- Tak przygotowane ciasto odstawić na pół godziny.
- Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować, a następnie dodać do ciasta.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, po czym usmażyć osiem omlecików.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Najnowsze komentarze