Dzisiaj przedstawiam mój najlepszy przepis na pączki. Wypróbowałam już chyba dziesiątki przepisów, ale z tego pączki wychodzą niezwykle smaczne. Przygotowanie takich pączków wymaga trochę pracy, ale myślę, że warto poświęcić się dla tak fantastycznego smaku.
Pączki

Składniki
- mąka - 1 kg
- cukier - 1 szklanka
- żółtka - 15
- mleko - pół litra mleka
- drożdże - 10 dag
- masło - 1 kostka
- spirytus - 1 kieliszek
- olej lub smalec - 1l
Sposób przygotowania
- Pokruszyć drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru – odstawić do wyrośnięcia.
- 1 szklankę mleka podgrzać do wrzenia i wrzucić 2 garści mąki – zrobić klej.
- Ubić żółtka z cukrem.
- Wymieszać drożdże z klejem i odstawić do wyrośnięcia.
- Dodać mąkę, ubite żółtka, spiritus i mleko. Wlać rozpuszczone masło.
- Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. (ok. 30 minut)
- Po dodaniu masła nie wolno już nic dodawać.
- Poprószyć mąką. Odstawić na wyrośnięcie.
- Po wyrośnięciu można przystąpić do formułowania pączków.
- Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Najnowsze komentarze