Przepis na wielkanocną paschę. Ten wykwinty rosyjski deser był podawany na święta wielkanocne (po rosyjsku pascha oznacza Wielkanoc). Tradycyjną paschę przyrządza się ze świeżo zmielonego, tłustego oraz niekwaśnego twarogu. Miesza się go ze stopionym, ostudzonym masłem, żółtkami, cukrem pudrem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i skórką otartą z cytryny. Kiedyś gotową masę przekładano do drewnianej pięciobocznej formy z dziurkami w dnie przez które odpływała serwatka, i chłodzono ją co najmniej 12 godziny. Następnie przybierano kandyzowanymi owocami.
Pascha Wielkanoca

Informacje odżywcze Kalorie: 400 kcal;
Składniki
- ser twarogowy - 75 dag
- masło - 25 dag
- żółtka - 8 ugotowanych na twardo
- cukier puder - 30 dag
- cukier wanilionowy -
- rodzynki - 5 dag
- orzechy włoskie - 10 dag
- suszone morele - 15 dag
- suszone figi - 15 dag
Sposób przygotowania
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Twaróg i żółtka zemleć, dodawać do masy maślanej ucierając.
- Rodzynki opłukać, figi rozdrobnić.
- Odłożyć 8-10 połówek orzechów i moreli, resztę posiekać.
- Bakalie wymieszać z masą.
- Formę wyłożyć gazą, przełożyć paschę, zawinąć w gazę, obciążyć deseczką, wstawić do lodówki.
- Przybrać.
Najnowsze komentarze