Piernik z migdałami to wyśmienite ciasto na niedzielne przyjęcie gości.
Piernik

Składniki
- mąka - 6 szklanek
- cukier - 2,5 szklanki
- serwatka - 2 szklanki
- margaryna - 1/2 kostki
- jajka - 3
- jogurt naturalny - 1 szklanka
- przyprawa do piernika - 1 opakowanie
- bakalie - suszone, kilka
- soda - oczyszczona, 1,5 łyżeczki
- rodzynki - 2 łyżki
- bułka tarta - 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Rodzynki namoczyć.
- Serwatkę i 2 szklanki cukru gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop.
- Resztę cukru zarumienić na suchej patelni, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować.
- Oba płyny wlać do miski.
- Ucierać dodając jajka i mąkę.
- Margarynę stopić i wlać do ciasta.
- Ciasto wyrobić, następnie wlać jogurt, dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.
- Bakalie pokroić, rodzynki odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta.
- Papier do pieczenia natłuścić margaryną, wyłożyć na nim formę, oprószyć bułką tartą.
- Ciasto wlać do formy, wierzch delikatnie wyrównać łyżką.
- Nożem zrobić nacięcie wzdłuż ciasta.
- Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Lekko przestudzić, wyjąć z formy.
- Piernik wyłożyć na półmisek i pokroić na plastry.
Najnowsze komentarze