Pierogi leniwe, bardzo smaczne danie nie tylko dla leniwców. Szybkie i łatwe w przygotowaniu pierożki , które są mięciutkie i pulchne.
Fot. Darius Dzinnik
Pierogi leniwe
Składniki
- twaróg półtłusty - 25 dag
- jajko -
- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól -
- masło - 2 łyżki
- bułka tarta -
- cynamon -
- cukier -
Sposób przygotowania
- Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, sól i 3/4 szklanki mąki.
- Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Ciasto wykładamy na posypany mąką blat i formujemy wałeczek. Lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki.
- Leniwe wkładamy do osolonej wrzącej wody.
- Gotujemy około 5 minut do wypłynięcia.
- Bułkę tartą rumienimy na rozgrzanym maśle i polewamy nią leniwe.
- Posypujemy cynamonem i cukrem.
Najnowsze komentarze