Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
Fot. Darius Dzinnik
Pierogi ruskie

Składniki
- Na farsz serowy
- Ziemniaki - 20 dag
- Ser rokpol - 10 dag
- Ser biały półtłusty - 20 dag
- Cebula - 5 dag
- Masło lub margaryna - 1 łyżka
- Sól -
- Biały pieprz -
- Na ciasto pierogowe
- Mąka - 50 dag
- Jajko -
- Olej - 1 łyżka
- Sól - szczpta
Sposób przygotowania
- Farsz:
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle .
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź i obierz z łupinek.
- Przepuść je przez maszynkę do mięsa razem z rokpolem i białym serem.
- Dodaj podsmażoną przestudzoną cebulę i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto:
- Mąkę wsyp do miski, wlej odrobinę wrzącej wody i szybko zagnieć.
- Dodaj jajko, olej i szczyptę soli.
- Składniki wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
- Rozwałkuj je na cienki placek.
- Powycinaj krążki.
- Na każdy nałóż trochę farszu, sklej pierogi.
- Wrzuć je na osoloną wrzącą wodę, wyjmij gdy wypłyną na wierzch.
- Pierogi można podawać od razu lub podsmażyć na oleju.
najulubieńsze ze wszystkich piergów, jak dla mnie :]
Pozdrawiam!