Pierogi z jagodami można podawać jako obiad jak i jako słodką przekąskę. Idealne dla osób lubiących odmianę.
Pierogi z jagodami
Składniki
Sposób przygotowania
- Nadzienie:
- Jagody rozcieramy widelcem i słodzimy, odstawiamy do wypuszczenia soku.
- Gdy jagody wypuszczą sok odlewamy go.
- Ciasto:
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, oprósz solą, wlej olej i szklankę ciepłej wody.
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj, szklanką wytnij krążki.
- Na każdym krążku ułóż łyżeczkę jagodowego nadzienia, złóż i dokładnie zaklep brzegi.
- Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku.
- Gdy wypłyną, gotuj ok. 10 minut.
- Pierożki idealnie komponują się z jagodowym jogurtem bądź ze śmietaną i cukrem.
Uwielbiam pierogi z jagodami! Jeszcze 2 miesiące i może już będą świeże 🙂