Tradycyjne pierogi z mięsem oto przepis mówiący jak je łatwo i szybko przyrządzić. Do przygotowania wystarczy odrobinę mięsa wołowego i kilka składników potrzebnych na ciasto, które zapewne na co dzień używasz w kuchni.
Fot. Darius Dzinnik
Pierogi z mięsem

Składniki
- ciasto
- mąka - 1/2 kg
- jajka - 2 małe
- sól -
- olej - 2 łyżki
- Nadzienie
- wieprzowina - 1/2 gotowanej
- sucha kajzerka -
- mleko - 1/2 szklanki
- cebula - 1 duża
- jajko -
- pieprz -
Sposób przygotowania
- Nadzienie:
- Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Mięso zmiel w maszynce razem z kajzerką.
- Dodaj cebulę, wbij jajko, dokładnie wyrób.
- Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto:
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, oprósz solą, wlej olej i szklankę ciepłej wody.
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj, szklanką wytnij krążki.
- Na każdym krążku ułóż łyżeczkę mięsnego nadzienia, złóż i dokładnie zaklep brzegi.
- Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku.
- Gdy wypłyną, gotuj ok. 10 minut.
Najnowsze komentarze