Na wieczór ze znajomymi, na randkę, na obchody rocznicy związku – każda okazja jest dobra na wypad do pizzerii. Szukając fajnego miejsce w centrum Warszawy, zajrzyj do naszej top listy. Podpowiadamy, w których lokalach warto spróbować naprawdę dobrej pizzy.
Zaczynała jako „grubaska”, podbijając polskie menu pulchnym ciastem ze swojskimi dodatkami. Dziś jest smukła i bardziej wyrafinowana. Mowa o pizzy. Lokale serwujące to włoskie danie można spotkać na każdym kroku, zwłaszcza w Warszawie. Łatwo więc zabłądzić i trafić do przypadkowej knajpy. Zanim się więc wybierzesz, sprawdź miejsca, w których pizza jest naprawdę dobra. Aby ułatwić sprawę, skupmy się na pizzeriach w centrum Warszawy.
Pizza z pieca
Pizzowym łasuchom przypadnie to do gustu. Specjalne piece opalane drewnem, będące na wyposażeniu niektórych warszawskich lokali, nadają pizzy niesamowitego smaku i aromatu. Danie z pieca serwuje między innymi Restauracja Carpaccio, zlokalizowana na Nowym Świecie. Idąc od uniwersytetu w stronę Ronda de Gaulle’a, ciężko jej nie zauważyć. Bardzo często bowiem gości zagaduje po włosku właściciel knajpy i szef kuchni w jednej osobie – rodowity Włoch, serwujący w lokalu specjały rodzimej kuchni. Minusem menu są dość wysokie jak na pizzerię ceny.Tuż obok, przy Chmielnej, znajduje się inny lokal serwujący „placki” z pieca – kultowa Mąka i Woda. Jak sama nazwa wskazuje, pizzeria postawiła na prostotę: w menu znajdziemy dość ograniczony wybór dań. Plusem jest przyjazna atmosfera lokalu i smaczne jedzenie. Minusem – długi czas oczekiwania na zamówienie oraz nieco ascetyczne pizze: przypadną one do gustu miłośnikom małej ilości składników.
Miejsce kultowe
Skoro mowa o miejscach kultowych na kulinarnej mapie stolicy, to obowiązkowo należy wymienić Domino’s Pizza. Jest to sieć restauracji, która jest obecna w wielu krajach na świecie i paru miastach w Polsce. W centrum Warszawy pizzeria ma kilka lokali: niedaleko Muzeum Powstania Warszawskiego przy ul. Towarowej 35, przy Placu Zawiszy na Alejach Jerozolimskich 117, na Nowolipkach przy skrzyżowaniu z aleją Jana Pawła II. Domino’s Pizza ma wieloletnią historię działalności na świecie, w Polsce zaś sieć jest obecna od kilku lat. Niewątpliwymi plusami pizzerii są: szybkość obsługi (zarówno na miejscu jak i przy dostawie do domu), ogromny wybór dań w menu, cena oraz jakość jedzenia. Knajpa chwali się, że współpracuje tylko z najlepszymi dostawcami produktów. I to czuć. Co ciekawe, w lokalu można uczestniczyć w „Pizza Theatre” i na własne oczy obserwować jak powstaje pizza.
Włoskie korzenie
Coraz więcej pizzerii za punkt honoru stawia sobie zatrudnienie w charakterze szefa kuchni rodowitego Włocha (jak to jest w wypadku wspomnianej wcześniej restauracji), ewentualnie Polaka, który dłuższy czas trudnił się w gastronomii nad Morzem Śródziemnym. Tak oto pizzeria Viaduct znajdująca się przy moście Poniatowskiego chwali się, że jej przepis na pizzę zawędrował z Włoch przez Austrię, gdzie założyciel knajpy jakiś czas pracował. Udało mu się udoskonalić przepis, by tworzyć „placki” z bardzo cienkiego ciasta. Zastrzeżenia można mieć jedynie do wystroju lokalu, który bardziej nastraja na szybkie spotkanie ze znajomymi, niż romantyczną kolację we dwoje.
Najnowsze komentarze