Przez pewien okres kuchnia polska była uważana za niewyrafinowaną, przypisywaną głównie tanim stołówką i jadłodajniom, które tworzą tanie dania, aczkolwiek niezbyt różnorodne.
Polacy woleli odwiedzać miejsca serwujące posiłki z kuchni tajskiej, japońskiej, chińskiej, greckiej i wielu innych. Turyści z trudem odnajdywali miejsca, które podawały typowo polskie jedzenie. Jednak w ostatnich czasach ta sytuacja diametralnie się zmieniła.
Uświadomiona różnorodność
Polska kuchnia była mało popularna przez to, iż w społeczeństwie dominowało przeświadczenie o jej małej różnorodności. Większość osób zamykało kuchnie polską w kilku ciężkostrawnych daniach, takich jak: pierogi, bigos i tym podobne. Wysokie zapotrzebowanie turystów na posiłki polskiej kuchni sprawiło, że wiele lokali zaczęło poszerzać ofertę dań i pokazywać to, że polska kuchnia jest pyszna, różnorodna i kolorowa. Zaczęto częściej sięgać po rodzime warzywa, popularne przyprawy i nieco unowocześniać dania, które uchodziły za tłuste.
Co można spotkać w polskich restauracjach?
Prawie każda polska restauracja oferuje oczywiście standardowe polskie posiłki, jednak występują one w wielu nowoczesnych formach. Dla przykładu, restauracje w warszawie oferują pierogi wykonywane z różnych rodzajów mąk: orkiszowej, żytniej, ryżowej. Wypełniane są ciekawymi farszami, ze szpinakiem, owocami i mieszankami smacznych warzyw. Docenione zostały również różne rodzaje kasz, tak popularnych w dawnej Polsce. Obecnie królują także zupy, których wartość pod względem odżywczym została zauważona przez polską blogosferę zajmującą się zdrowym trybem życia oraz popularnych kucharzy. Najpopularniejsze są: krupnik, barszcz, kapuśniak oraz rosół, a także zupy grzybowe przygotowywane na bazie grzybów z polskich lasów. Polskie dania zostały spopularyzowane również za granicami, poprzez polaków wyjeżdżających do innych krajów w celach zarobkowych. Znacznie częściej w polskich restauracjach można także spotkać ryby bałtyckie. Rośnie ilość produktów rejestrowanych jako regionalne. Stąd ogromna popularność restauracji i lokali serwujących lokalne przysmaki, będące wizytówką konkretnych regionów. Rośnie popyt na dania kuchni polskiej zarówno wśród turystów zwiedzających polskie miasta, jak i wśród Polaków, którzy coraz chętniej odkrywają nieznane, czy zapomniane smaki krajowe.
Najnowsze komentarze