Zupa pomidorowa, sos do spaghetti, ketchup czy dżem to tylko niektóre zastosowania pomidorów. Są bazą do wielu dań, smakują zarówno na ciepło i na zimno, w słodkich lub słonych wydania, a czasami nawet w pikantnej wersji. Świetnie komponują się w sałatce, jako dodatek do makaronów czy mięs. Wszechstronne ich zastosowanie sprawia, że to jeden z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych dodatków do potraw. Jakie cenne właściwości niesie za sobą pomidor?
Szeroko rozpowszechnione zarówno w Polsce i na świecie, te niepozorne owoce pomidora mają bardzo dużo wartości odżywczych. Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza związkom z grupy karotenoidów a przede wszystkim karotenom i likopenie. Bardzo dużą rolę odgrywa ten ostatni, który dzięki dużej aktywności biologicznej korzystnie wpływa na nasz organizm. Jemu zawdzięczamy właściwości antyoksydacyjne pomidorów, a tym samym skuteczną walkę z negatywnym działaniem wolnych rodników. Ponadto zapobiega utlenianiu lipidów, co ma bardzo duże znaczenie przy wszelkich chorobach układu krążenia. Ma bowiem zdolność regulowania metabolizmu cholesterolu, obniżając frakcję LDL, czyli „złego cholesterolu”. To nie koniec cennych właściwości likopenu, który oprócz tego ma działanie fotoochronne, regulujące negatywne działanie promieniowania UV. Badania epidemiologiczne wykazały, że dieta oparta na pomidorach również skutecznie obniżyła ryzyko wystąpienia nowotworów, w tym żołądka, prostaty czy innych chorób serca. Jednak czy zawartość likopenu jest zawsze taka sama?
Wszystkie cechy organoleptyczne pomidorów zależą od odmiany, a tym samym sposobu uprawy, warunków klimatycznych czy glebowych. Różnice w smaku natomiast wynikają bezpośrednio od chemicznego składu tj. zawartości kwasów organicznych i cukru. Zawartość likopenu jest natomiast zmienna, a wszystko zależy od procesu technologicznego, jakim poddawane są pomidory. Co ciekawe, więcej tego istotnego związku znajduje się w przetworzonych pomidorach. Wszystko za sprawą obróbki termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury likopen przekształca się w łatwiej przyswajalną formę. Popularny ketchup, kojarzony zwykle z niezdrowym fast food’em ma więcej wartości odżywczych niż pojedynczy plaster pomidora.
Wzbogacanie diety odchudzającej o wszelkie pomidorowe przetwory korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Dodatkowym plusem jest fakt, że są dostępne przez cały rok, niezależnie od pory roku. Ich wysoka wartość odżywcza, a zarazem niska zawartość kalorii powoduje, duże ilości pomidorów mogą bez obaw o sylwetkę znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Najnowsze komentarze