Przedstawiam przepis na rybę po grecku. Takie danie może stanowić potrawę wigilijną, idealnie nadaje się do odgrzewania. Rybę po grecku można przygotować z różnych ryb morskich lub słodkowodnych. Należy pamiętać o tym aby nie miała ości.
Ryba po grecku
Informacje odżywcze Kalorie: 150 kcal;
Składniki
- filety z dorsza - 1kg
- olej - do smażenia
- marchewki - 4
- pietruszki - 2
- cebula - 3
- seler - 1
- koncentrat pomidorowy - mała puszka
- natka pietruszki -
- pieprz -
- bulion z kostki rosołowej -
- sól -
- cukier -
Sposób przygotowania
- Filety opłukać, przekroić w poprzek na połowę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie usmażyć na oleju.
- Cebule posiekać, pozostałe warzywa zatrzeć na tarce. Cebule zeszklić na oleju, dodać warzywa, krótko je przesmażyć.
- Przygotowanym bulionem zalać warzywa, dusić 10 min, dodając koncentrat pomidorowy, sól, cukier i natkę pietruszki.
- Do garnka kłaść na przemian warstwę pasty warzywnej i ryb, przykryć warstwą pasty, dusić przez 15 minut.
Najnowsze komentarze