Dla każdego z nas zdrowie jest ważne. Staramy się o nie dbać na wszystkie sposoby, również poprzez zdrowe odżywianie. Obecnie większość Polaków już wie, że najzdrowszy sposób na przyrządzanie potraw to gotowanie i pieczenie. Co jednak mamy zrobić, gdy wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon grillowania i nie potrafimy oprzeć się kuszącym zapachom? Odpowiedź jest prosta: zamiast tłustej kiełbasy lub mięsa można wrzucić na ruszt rybę.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Ich białko jest lepiej przyswajalne niż wieprzowe czy kurze. Zawierają w sobie witaminy z grupy B, A, D oraz E. Dzięki nim poprawia się kondycja skóry, a zęby i kości stają się mocniejsze. Pomagają również usuwać z organizmu wolne rodniki. Ryby są także źródłem wielu składników mineralnych oraz mikroelementów. Dostarczają zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobry wpływ na pracę mięśnia sercowego. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy. Specjaliści od zdrowego żywienia twierdzą, że powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej kupować te świeże, morskie, np. w Delikatesach Rybnych „Krewetka”.
Jak grillować bezpiecznie?
Ostatnio pojawia się coraz więcej doniesień o szkodliwym, a nawet rakotwórczym działaniu żywności grillowanej. Nieodpowiednio przyrządzone, niedopieczone lub przypieczone zbyt mocno nie działają korzystnie na nasze zdrowie. Należy również zwrócić baczną uwagę na to, czym rozpalamy grilla. Najbardziej nadaje się do tego brykiet lub węgiel drzewny z drzew liściastych. Odmiany żywiczne spalając się emitują rakotwórcze aromaty. Nie wolno także rozpalać grilla przy pomocy kartonów, gazet, dykty lub malowanego czy lakierowanego drewna. Trzeba pamiętać, aby nie dopuścić do zapalenia węgla, a w trakcie grillowania ryb lub innych potraw nie dorzucać żadnych podpałek. Żeby uchronić naszą rybę przed szkodliwym dymem, lepiej nie kłaść jej bezpośrednio na ruszcie. Można skorzystać z aluminiowych tacek lub folii.
Jak zrobić idealną rybę?
Idealna ryba z grilla to taka, której obróbka termiczna następuje w wyniku ciepła wydzielanego przez żarzące się węgle, a nie płomienie. Rybę należy poddać krótkotrwałej, lecz uważnej obróbce termicznej. Przed położeniem na ruszcie można nadać jej dodatkowy smak i aromat, stosując wybraną marynatę. Dzięki temu ryba nie będzie sucha, a jej mięso pozostanie jędrne i soczyste. Do grillowania nadają się jedynie świeże ryby, np. z Delikatesów Rybnych „Krewetka”. Mają one jednak charakterystyczną, ostrą woń, która nie każdemu może odpowiadać. Żeby się jej pozbyć, do marynaty można dodać plastry cebuli i posiekany czosnek. Można ją również skropić samym octem lub sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Całe ryby i dzwonka należy grillować ok. 10 minut na każde 2,5-3 cm grubości ryby. Filety natomiast przyrządza się przez 2-3 minuty na każdej stronie. Idealna temperatura wnętrza ryby w momencie zakończenia obróbki termicznej nie powinna przekraczać 50-60ºC. Po zakończeniu gotowania ryba powinna kilka minut odpocząć, zanim zostanie podana.
Osoby, które chcą się smacznie i zdrowo odżywiać, wcale nie muszą rezygnować z potraw przyrządzonych na grillu. Wystarczy, że na ruszcie zamiast karkówki lub szaszłyka położą rybę i odpowiednio ją przyrządzą. Dzięki temu połączą przyjemne z pożytecznym.
Najnowsze komentarze