Przepis na kolorową sałatkę z kapusty czerwonej z dodatkiem warzyw. Uatrakcyjniona smakowo sosem musztardowym wprawi w zachwyt każdego smakosza. Aby sałatka wyszła jak najlepiej kupując kapustę czerwoną należy wybierać główki twarde, jędrne, wydające się ciężkie w stosunku do wielkości. Liście powinny być świeże, gładkie, chrupkie, o żywej fioletowo – czerwonej barwie.
Sałatka z kapusty czerwonej
Składniki
- czerowna kapusta - 1/2 główki (około 40 dag)
- brokuła - 1 główka
- czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 2
- koperek - 1/2 pęczka
- Sos musztardowy
- ocet winny - 1 łyżeczka
- musztarda - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 3 łyżki
- sól -
- pieprz -
Sposób przygotowania
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Liście poszatkować, z blanszować w osolonym wrzątku.
- Papryki umyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.
- Cebule obrać, pokroić w krążki. Brokuły rozdzielić na różyczki i pokroić na mniejsze cząstki. Koperek opłukać, osuszyć, poobrywać gałązki.
- Ocet połączyć z musztardą, dodać oliwę, po czym przyprawić solą i pieprzem. Paprykę, kapustę, cebulę, brokuły włożyć do salaterki, wymieszać. Sałatkę polać sosem musztardowym i wymieszać.
Najnowsze komentarze