Bardzo prosty w przygotowaniu sernik królewski nazywany również kakaowym. Jest on idealny do kawy i na deser.
Sernik królewski
Składniki
- Ciasto
- mąka - 3 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- margaryna (rozpuszczona) - 1 kostka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 3 łyżki
- jajko - 1
- żółtka - 3
- Masa serowa
- ser - 1 kg
- margaryna - pół kostki
- śmietana - 3 łyżki
- cukier - 1 szklanka
- jajka - 2
- żółtka - 5
- mąka ziemnaczana lub budyń śmietankowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania
Ciasto
Ze wszystkich składników które są przeznaczone na ciasto. Zagnieść ciasto i rozdzielić na dwie części. Jedną z części włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować i położyć na blachę.
Masa serowa
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając na zmianę żółtka, śmietanę i ser. Gdy masa będzie utarta dodać mąkę i zapach rumowy bądź migdałowy, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na rozwałkowane ciasto. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce. Cisto piec w temperaturze 200 stopni przez ok. półtorej godziny.
Najnowsze komentarze