Moda na sushi czy owoce morza w tempurze zagościła u nas na dobre – kuchnia japońska stała się symbolem nie tylko dobrego smaku i egzotyki, lecz także modnej, zdrowej przekąski. Warto pamiętać, że oferuje nam o wiele więcej niż te najpopularniejsze dania, a jej prostota sprawia, że możemy eksperymentować z nią nawet w domu.
Pełna harmonia
Kuchnia Japonii jest wyjątkowa – bez wątpienia można powiedzieć, że w tym kraju gotowanie jest prawdziwą sztuką oraz pełnym harmonii rytuałem. Jedzenie ma przede wszystkim nieść za sobą wartość ubogacającą nas, zachwycając zarówno swoim niepowtarzalnym smakiem, jak też dekoracyjnym podaniem. Stawia się na jedność z naturą i wykorzystywanie produktów sezonowych, które przetwarzane są w prosty sposób za pomocą tradycyjnych receptur. Królują ryby i owoce morza, ryż, świeże warzywa oraz specyficzne przyprawy, np. imbir, chrzan wasabi czy miso – sfermentowana pasta z fasoli sojowej, wody oraz soli morskiej. Dużą rolę odgrywają też np. jajka. Jeśli chcemy przygotować w domu potrawy podobne do japońskiego jedzenia z restauracji, wystarczy sięgnąć po tradycyjne przepisy.
Ryż z kurczakiem i jajami
Chociaż połączenie ryżu z kurczakiem jest w Polsce znane, to dodanie jajka oraz grzybów shiitake czyni tę potrawę bardzo oryginalną. Potrzebne nam będą: 800 g ugotowanego ryżu, 4 jajka, 200 g mięsa z kurczaka (np. z udka), 4 suszone grzyby shiitake. Zanim się za nie zabierzemy, podgrzewamy 350 g bulionu z 60 g sosu sojowego oraz odrobiną wina ryżowego i łyżką cukru. Zagotowujemy sos, czekamy, aż zawrze i nieco zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, grzyby musimy namoczyć, a następnie odciąć trzonki, a kapelusze pokroić w paseczki. Na patelni umieszczamy kurczaka, grzyby oraz sos – gotujemy wszystko przez kilka minut. Na koniec dodajemy ubite jaja i czekamy, aż lekko się zetną. Podajemy z ryżem, potrawę możemy też udekorować pokrojonymi płatami nori.
Paluszki z tofu i łososia
Tofu to kolejny z często używanych w Japonii produktów – można przyrządzić z niego wyjątkowe przekąski. Do przygotowania tej potrzebujemy 500 g tofu, plaster łososia (ok. 100 g), kawałek świeżego imbiru, olej, 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 100 g tartej bułki. Do lanego ciasta – 100 g mąki, 150 ml zimnej wody oraz żółtko. Tofu trzeba sparzyć w zagotowanej wodzie i odsączyć. Podsmażamy rozdrobnionego łososia z pokrojonym w paski imbirem, dodajemy cukier oraz sól. Kiedy ostygnie, mieszamy z rozdrobnionym tofu, formując pulpeciki. Obtaczajmy je w lanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu, odsączamy. Podajemy z sosem sojowym, dekorujemy cytryną.
Japońska kuchnia jest zdrowa i lekka – jeśli chcemy najpierw zobaczyć, jak przyrządzają takie dania profesjonaliści, możemy skorzystać z bogatej oferty bez wychodzenia z domu.Zamawiam jedzenie online na pyszne.pl, a potem mogę próbować odtwarzać wybrane potrawy. Smacznego!
Oj pyszności naprawdę Japonia ma ciekawą kuchnie warto czasem coś spróbować
Zdarza mi się coraz częściej zamawiać jedzenie przez internet, na stałe korzystam z zakupów internetowych ale chińszczyzna na telefon? Fajny pomysł.
Aż mi ślinka pociekła na samą myśl o kuchni Japonii. Zawsze chciałem spróbować ich dań. Niestety nie ma w pobliżu restauracji, która by serwowała potrawy tego pięknego kraju.