Lekki sos pieczarkowy. Pieczarki, czosnek, cebulka i produkty używane na co dzień w kuchni, tyle wystarczy aby przyrządzić ten pyszny sos.
Sos pieczarkowy
Składniki
- cebula -
- pieczarki - 40 dag
- czosnek - 1 ząbek
- biały pieprz -
- mąka - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
- kremówka - 20 dag
- rosół - w proszku, 2 łyżeczki
- szynka - 15 dag
- natka pietruszki - 2-3 gałązki
- sól -
Sposób przygotowania
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
- Obrać czosnek i cebulę, posiekać.
- Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić.
- Dodać pieczarki.
- Zarumienić na złoty kolor.
- Przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką i zasmażyć.
- Rozprowadzić połową litra wody, wsypać rosół w proszku.
- Zagotować i doprawić śmietaną.
- Gotować 5 minut.
- Dodać pokrojoną szynkę i podgrzać.
- Sos przyprawić, posypać posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze