Spaghetti bolognese to pomysł na pożywny, łatwy do przyrządzenia posiłek i pewną odmianę w jadłospisie. Spaghetti bolognese można wzbogacić smakowo dodając gałązkę posiekanego rozmarynu.
Spaghetti bolognese
Składniki
- makaron spaghetti - 10 dag
- cebula -
- wołowina - mielona, 20 dag
- czosnek - 2 ząbki
- olej - 2 łyżeczki
- czerwone wino - wytrawne, 30 ml
- przecier pomidorowy - 4 łyżki
- czerwona papryka - ostra, 1 łyżeczka
- bazylia - 1/2 pęczka
- cukier -
- sól -
- pieprz -
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, zmiażdżyć.
- Na patelni rozgrzać olej, przysmażyć na nim mięso, dodać cebulę i czosnek, a następnie wlać wino wymieszane z przecierem pomidorowym.
- Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką.
- Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić.
- Połączyć z warzywami i mięsem, udekorować bazylią.
- Podawać na ciepło.
Najnowsze komentarze