Gorzka, mleczna, deserowa, biała, z bakaliami lub innymi dodatkami. Czekolada, dzięki swojej różnorodności, pozwala na wykreowanie wielu niepowtarzalnych przysmaków. Stworzone na jej bazie desery czekoladowe nie mają sobie równych – poprawiają humor w pochmurne dni, uświetniają ważne chwile w życiu, a przede wszystkim kuszą swoim smakiem, któremu nie oprą się miłośnicy łakoci. Sprawdź nasze proste i szybkie przepisy na desery na bazie czekolady i pozwól sobie na chwilę słodkiej przyjemności!
Brownie bardzo czekoladowe
Brownie to kultowe, amerykańskie ciasto, które swoją popularność zawdzięcza niezwykle apetycznej fakturze. Kruche z wierzchu i lekko płynne w środku sprawia, że równie szybko jak powstaje, znika też ze stołu. Idealne brownie przypomina zakalec, bo i historia jego powstania związana jest z pomyłką kucharki, która zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia. Przepis na deser mocno czekoladowy jest dziecinnie prosty. Do wykonania brownie potrzebujesz półtora tabliczki wybranej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem oraz ubitych osobno jajek z cukrem. Po ostudzeniu czekolady należy wymieszać ją z mąką, a następnie dodać do piany i dokładnie połączyć z pomocą miksera. Całość przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz w 180 przez 25 minut. Ciasto podawaj z gałką ulubionych lodów. Sprawdź, jak zrobić brownie, które zachwyci twoich gości.
Fondue
Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżymi owocami to doskonała kombinacja. Świetnie smakuje, a jednocześnie daje świetną zabawę bliskim lub znajomym zasiadającym przy naczyniu do fondue. Przepis na czekoladowy deser fondue nie sprawi trudności nawet mniej wprawionym kucharzom. Wystarczy, że w rondelku zagotujesz słodką śmietankę, w której rozpuścisz mleczną, gorzką lub białą czekoladę na gładką masę. Do smaku możesz dodać ulubione przyprawy, na przykład cynamon lub chilli, które podkręcą smak czekolady. Gotową masę przelej do naczynia do fondue. Idealnie płynną konsystencję czekolady utrzymuj dzięki świeczce zapalonej w naczyniu. W aromatycznej i aksamitnej masie maczaj owoce – truskawki, banany, ananasa lub inne.
Mus czekoladowy
Desery czekoladowe o konsystencji musu to danie niezwykle proste, a jednocześnie eleganckie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji czy uroczystości rodzinnej. Przepis na czekolady mus polega na rozpuszczeniu czekolady w kąpieli wodnej, ubiciu śmietanki na sztywną pianę i schłodzeniu jej w lodówce oraz ubiciu jajek. Kolejny krok to powolne dodanie czekolady do jajek, a następnie także bitej śmietany. Całość mieszaj bardzo delikatnie, by masa nie opadła. Gotową masę włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj malinami i startą czekoladą.
Suflet
Suflet, przypominający lekką piankę, to spełnienie marzeń każdego czkoladoholika. Przygotowywanie cudownie słodkiego deseru z czekoladą rozpocznij od roztopienia jej w rondelku z masłem. Następnie zmiksuj jajka z cukrem, by uzyskać pianę i rozpuścić cukier. Do masy dodaj roztopioną czekoladę, ciągle miksując. Gdy składniki połączą się, dodawaj powoli mąkę i mieszaj do otrzymania gładkiego ciasta. Schłodzone w lodówce kokilki wypełnij ciastem i piecz przez 7 minut w 180 stopniach. Idealny suflet powinien wyrosnąć i nabrać lekkich rumieńców. Możesz podawać go bezpośrednio w foremkach, z cukrem pudrem lub z dodatkiem zimnych lodów. Pamiętaj – przepisy na desery typu suflet mówią, że włożona w środek kokilki łyżeczka powinna powoli opadać. Wtedy suflet jest idealny!
Czekolada do picia z piankami
Szukasz alternatywy dla klasycznej czekolady do picia? Sięgnij po słodki, gorący napój z dodatkiem pianek marshmallows. By przygotować pitny deser z czekolady zacznij od rozgrzania jej w rondelku z mlekiem. Gdy będzie ona miała jednolitą konsystencję, przelew ją do filiżanek i udekoruj kilkoma piankami marshmallows.
Najnowsze komentarze