Tradycyjna szarlotka, przepis jest w rodzinie od lat. Idealna na deser i bardzo łatwa w przygotowaniu. Tym ciastem można smakować się przez cały rok.
Szarlotka
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 1,5 szklanki
- zółtka - 2
- margaryna - 1
- kwaśna śmietana - 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- smażone jabłka - słoik 1L
Sposób przygotowania
Mąkę z margaryną siekać nożem na stolnicy, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe przekroić na dwie równe części jedną z nich włożyć do zamrażalnika, a drugą część rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć 1 słoik usmażonych jabłek, po czym wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce, zsypując na jabłka.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem dla lepszego smaku.
To jest naprawdę smaczne.