Wyposażenie gastronomii jest pojęciem, w którego zakresie zawiera się profesjonalny sprzęt dla restauracji, firm cateringowych, barów szybkiej obsługi, stołówek, kawiarni, oraz innych punktów zbiorowego żywienia. Asortyment ten to np. urządzenia grzewcze i podtrzymujące ciepło, sprzęt chłodniczy, grille, krajalnice, meble kuchenne a także pozostałe branżowe artykuły i akcesoria.
Wysoka jakość i duża trwałość
Sprzęt gastronomiczny aby mógł skutecznie i jak najdłużej spełniać swe funkcje, musi być wykonany z dużym naciskiem na najdrobniejsze nawet szczegóły. Kluczową kwestią są więc solidne wykończenia, wydajne podzespoły oraz ergonomiczna konstrukcja.
Do produkcji nowoczesnych maszyn i mebli stanowiących wyposażenie gastronomii, używa się zwykle stali nierdzewnej. Materiał ten, nie tylko odporny jest na korozję, zarysowania, otarcia i wgniecenia, ale można go też bardzo łatwo wyczyścić z różnego rodzaju zabrudzeń.
Czołowe marki, deklarując wysoką jakość swoich produktów, oferują na sprzęt gastronomiczny nawet trzyletnią gwarancję konsumencką.
Deklaracja Zgodności CE
Przepisy panujące na terenie Unii Europejskiej określają, że wyposażenie gastronomii, które może zostać dopuszczone do użytku, musi być opatrzone Deklaracją Zgodności CE. Przed wystawieniem takiego dokumentu, konkretny wyrób poddany zostaje surowej ocenie, na skutek czego, certyfikat otrzymują jedynie przedmioty, spełniające wysokie normy jakościowe.
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien mieć na uwadze ten fakt i decydując się na zakup, wybierać wyłącznie produkty spełniające warunki deklaracji. Jej obecność egzekwowana jest przez Sanepid.
Różnorodność
Wyposażeniem gastronomii są warniki, grille, frytkownice, gofrownice, naleśnikarki, podgrzewacze do parówek, maszyny do popcornu i waty cukrowej, witryny chłodzące, miksery, koktajlery, tostery, opiekacze, wypełniacze do kiełbas, wózki i meble kuchenne, itp.
Zależnie więc od profilu lokalu oraz zakresu oferowanych w nim usług, możemy dobrać najbardziej odpowiednie narzędzia pracy.
Urządzenia najwyżej cenionych marek zawsze posiadają szczegółową specyfikacją techniczną. Dzięki temu możliwym jest dokładne zapoznanie się z kluczowymi parametrami i wybór sprzętu najlepiej pasującego do własnych potrzeb.
Profesjonalizm
Bez profesjonalnego wyposażenia gastronomii żaden bar, restauracja, stołówka, ani firma cateringowa, nie miałyby racji bytu. Odpowiednio dobrane urządzenia, mogą nie tylko przyczynić się do jakości oferowanych potraw, ale też zapewnić wygodę i komfort pracy obsługujących je osób.
Przed zakupem warto zwrócić uwagę na obecność Deklaracji Zgodności CE, gdyż wyłącznie produkty nią opatrzone mogą być użytkowane w branży gastronomicznej. Drugą kwestią jest długość okresu gwarancji, zapewnioną przez sprzedawcę. Przypominamy – najlepsi w branży oferują konsumentom aż 3 lata darmowego serwisu.
Wyposażenie gastronomii, które spełnia powyższe wymogi to np. sprzęt marki Royal Catering, znajdujący się w ofercie firmy Emaks, na stronie http://emaks.pl/.
Najnowsze komentarze