Zapiekanka ziemniaczana to sycące danie. Składniki potrzebne do przygotowania znajdziemy nawet w osiedlowym sklepie. Ziemniaki, pomidory i ser świetnie komponują się ze sobą.
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki
- ziemniaki - 600 g
- pomidory - 6 pomidorów
- mozzarella - 200 g
- bulion warzywny - 250 ml
- masło - 1 łyżka
- olej - 1 łyżka
- sól -
- pieprz -
Sposób przygotowania
- Ziemniaki umyć, ugotować na półtwardo w mundurkach w osolonej wodzie.
- Odcedzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki.
- Żaroodporną formę wysmarować olejem.
- Na przemian układać plastry ziemniaków, pomidorów i mozzarelli, tak aby lekko zachodziły na siebie.
- Całość polać podgrzanym bulionem warzywnym, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Na wierzchu zapiekanki ułożyć wiórki masła.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Potrawę można ozdobić gałązkami ziół.
Najnowsze komentarze